Data publikacji: 04 kwietnia 2023
ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU KOSTNEGO
W dniach 17 – 23 kwietnia w murach Akademii Nauk Stosowanych w Gnieźnie odbywać się będzie akcja rejestracji potencjalnych dawców Szpiku i komórek macierzystych w ramach projektu studenckiego HELPERS GENERATION fundacji DKMS.
HELPERS GENERATION to projekt powiązany z rozpoczętą w kwietniu 2013 roku przez Fundację DKMS inicjatywą rejestracji potencjalnych Dawców Szpiku na uczelniach w całym kraju. Jego celem jest zaangażowanie społeczności akademickiej w walkę z nowotworami krwi poprzez edukację oraz inicjowanie akcji rejestracji. W ramach poprzednich inicjatyw na uczelniach w Polsce zarejestrowano niemal 150 000 potencjalnych Dawców, spośród których już ponad 1297 osób (styczeń 2023) podarowały potrzebującym szansę na życie.
Liderem projektu HELPERS’ GENERATION Fundacji DKMS odpowiedzialnym za organizację oraz przeprowadzenie akcji rejestracji potencjalnych Dawców szpiku na terenie Akademii Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego Uczelnia Państwowa w Gnieźnie jest p. Karolina Chełmowska, nasza studentka II roku kierunku Pielęgniarstwo, która działa w imieniu Fundacji DKMS na rzecz poprawy sytuacji osób potrzebujących przeszczepienia szpiku od niespokrewnionego dawcy na całym świecie.
Podczas akcji zapraszamy wszystkie zdrowe osoby w wieku 18 – 55 lat które mogą bezpłatnie zarejestrować się w bazie potencjalnych Dawców komórek macierzystych i szpiku kostnego. Zajmuje to tylko chwilę, polega na przeprowadzeniu wstępnego wywiadu medycznego, wypełnieniu formularza z danymi osobowymi oraz pobraniu wymazu z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka.
PAMIĘTAJ PROSZĘ, ŻE SZPIKU KOSTNEGO NIE POBIERA SIĘ Z KRĘGOSŁUPA !
Program wydarzenia przewiduje możliwość rejestracji w poszczególnych dniach:
Od 17 do 22 kwietnia w godzinach od 09:00 do 18:00 i 23 kwietnia w godzinach od 10:00 do 16:00.
Już dziś serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, dla których nie jest obojętne ludzkie życie i chcą nieść pomoc potrzebującym ❤❤
Dla przybyłych Gości przewidziane są miłe gadżety i słodki poczęstunek.